Προκήρυξη Ατομικού Ανδρών 2018 – Νέο σύστημα Διεξαγώγης – Προκριματικοί στο Παμπελοποννησιακό (ΣΟΠ)

0
736

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ 2018
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ε.Σ.Σ.Π. προκηρύσσει τα προκριματικά του ατομικού πρωταθλήματος ανδρών για το 2018. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν με νέο σύστημα διεξαγωγής με προκριματική και τελική περιφερειακή φάση.

Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί με κυκλικό σύστημα αγώνων 10 συμμετεχόντων.

Στην τελική φάση δικαιούνται απευθείας πρόκρισης 5 σκακιστές.

1)     Δυο σκακιστές συλλόγων που ανήκουν στην ΕΣΣΠ με έλο μεγαλύτερο από 2100 με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τον βαθμό αξιολόγησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλήρωσης των θέσεων, οι θέσεις ενσωματώνονται στις προκρίσεις του προκριματικού της Πάτρας

2)     Ο πρωταθλητής της προηγούμενης χρονιάς (χωρίς δικαίωμα αναπλήρωσης)

3)     Ο νικητής του τουρνουά μνήμης «Νικος Καραπάνος» της προηγούμενης χρονιάς (χωρίς δικαίωμα αναπλήρωσης.

4)     Ο σκακιστής ηλικίας <18 με το μεγαλύτερο τρέχον διεθνές έλο ( Ιανουάριος 2018)  με δικαίωμα αναπλήρωσης μέχρι τον τρίτο στην σειρά κατάταξης.

Σημειώνεται ότι όσοι σκακιστές είναι υποψήφιοι για άμεση πρόκριση θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής στην τελική φάση το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Οι υπόλοιπες πέντε θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής

1)     Μια θέση για τον νικητή των προκριματικών της περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

2)     Μια θέση για τον νικητή των προκριματικών της περιοχής Ηλείας και Ιονίων Νήσων

3)     Μια θέση για τον νικητή των προκριματικών της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας

4)     Δύο θέσεις για τους πρώτους των προκριματικών της περιοχής της Πάτρας

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί προκριματικός σε μια περιοχή δικαιούνται αυτόματης πρόκρισης ο σκακιστής της περιοχής με το μεγαλύτερο διεθνές έλο αρκεί να είναι μεγαλύτερο από 1800. Σκακιστές από τις περιοχές στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε προκριματικός που δεν δικαιούνται άμεση πρόκριση, έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε προκριματικό της επιλογής τους.

Οι προκριματικοί αγώνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν  μέχρι τα τέλη Μαρτ του 2018 με απαραίτητη προϋπόθεση να ενημερωθεί η ΕΣΣΠ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου για την πρόθεση πραγματοποίησης προκριματικών. Στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει ανακοίνωση με τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν προκριματικοί σε όλη την περιφέρεια της ΕΣΣΠ

Ειδικά για τους προκριματικούς αγώνες της Πάτρας ο αριθμός των αρχικών προκρίσεων είναι δύο  (2) χωρίς να υπολογίζονται οι πιθανές ενσωματώσεις προκρίσεων και θα ισχύσει

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

1ος γύρος Τετάρτη  24-01-2018

2ος γύρος  Κυριακή 27-01-2018

3ος γύρος  Τετάρτη  31-01-2018

4ος γύρος  Κυριακή  04-02-2018

5ος γύρος  Τετάρτη  07-02-2018

6ος γύρος  Κυριακή   11-02-2018

7ος γύρος Τετάρτη   14-02-2018

Ώρα έναρξης   17.00

ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Θα ανακοινωθεί σύντομα με συμπληρωματική προκήρυξη

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές με θεωρημένο δελτίο που ανήκουν σε σωματείο της Ε.Σ.Σ.Π. αρκεί να μην συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο προκριματικό της ίδια διοργάνωσης.

Αθλητές εκτός ΕΣΣΠ δικαιούνται τα έπαθλα αλλά όχι την πρόκριση στην τελική περιφερειακή φάση που θα πραγματοποιηθεί στον Απρίλιο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ελβετικό 7 γύρων.

ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση :

1. Διεθνές έλο ( ELO FIDE 1ος 2018 )

2. Ελληνικό έλο ( ELO ΕΣΟ 2ου εξαμήνου 2017 )

3.  Αλφαβητική σειρά ( Με βάση το λατινικό αλφάβητο)

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα   Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30 λεπτά ακόμα μετά την 40η κίνηση για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε σκακιστή. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής, παίρνει ακόμη (30″) χρόνου σκέψης.

Σκακιστής που δεν είναι παρών 30 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων μηδενίζεται και αποβάλλεται από την διοργάνωση.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη την διάρκεια της παρτίδας.

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας κάτω από τις 30 κινήσεις.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Οι διαιτητές θα οριστούν από την Τ.Ε.Δ.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον διευθυντή αγώνων ή στον επικεφαλή διαιτητή μαζί με παράβολο 90 € έως και 30 λεπτά μετά την λήξη του γύρου.  Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

Επιτροπή ενστάσεων η μόνιμη επιτροπή της Ε.Σ.Σ.Π.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Διευθυντής Αγώνων: Το ΔΣ της ΕΣΣΠ.

Επικεφαλής Διαιτητής: Θα οριστεί από την ΤΕΔ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής και γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα  22/01/2018  και ώρα 21.00 εγγράφως μέσω ειδικής φόρμας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠ.

Η επιβεβαίωση των συμμετοχών θα γίνει την Τετάρτη 24/01/2018 από τις 16.00 έως τις 16.45.

Όσοι αθλητές κάνουν επιβεβαίωση μετά τις 16.45 θα αγωνιστούν στον 2ο γύρο.

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το παράβολο συμμετοχής ορίζεται στα 20 ευρώ και κατατίθεται στην γραμματεία πριν την έναρξη των αγώνων. Σημειώνεται ότι όσοι αθλητές προκριθούν στην τελική φάση υποχρεούνται να καταβάλουν το παράβολο των 20 ευρώ σε περίπτωση που δεν το έχουν καταβάλει στην προκριματική φάση.

Ειδικά για τις προκριματικές φάσεις  οι διοργανωτές μπορούν να επιβάλουν κάποιο παράβολο για την κάλυψη των διοργανωτικών εξόδων. Σε περίπτωση που υπερκαλύπτονται τα διοργανωτικά έξοδα από τα παράβολα ποσοστό τους θα επιστρέφεται στην ΕΣΣΠ.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ/ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ/ΕΠΑΘΛΑ

Μετάλλια στους 3 πρώτους άνδρες

Ειδικά για την τελική περιφερειακή φάση τα έπαθλα ορίζονται ως εξής

1ος 250 ευρώ

2ος 150 ευρώ

3ος 100 ευρώ

Επίσης προβλέπεται ότι για τον σκακιστή ηλικίας έως 18 ετών που θα συμμετάσχει στην τελική φάση του αντρικού πρωταθλήματος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου το παράβολο συμμετοχής στην τελική φάση των Πανελληνίων Ατομικών Πρωταθλημάτων που θα πραγματοποιηθούν το Καλοκαίρι στην Πάτρα.

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ, αθλητής που δεν είναι παρών στην τελετή λήξης δεν δικαιούται το μετάλλιο, ούτε το προνόμιο της πρόκρισης που μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο της κατάταξης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη τους κανονισμούς αγώνων της ΕΣΣΠ και της ΕΣΟ αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Καραμαλής

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Παγώνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.