ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β’ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2022

0
500

Πρωτάθλημα Β΄ Τοπικής Κατηγορίας Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

Η ΕΣΣΔΕ προκηρύσσει το πρωτάθλημα  της Β΄ Τοπικής Κατηγορίας  για τα σωματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2022.

 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:Τα σωματεία της ΕΣΣΔΕ (πλην αυτών που αγωνίστηκαν στον ΠΟΑ 2022) και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α. σύμφωνα με τον τελευταίο αθλητικό νόμο και τις τροποποιήσεις αυτού.

 

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 –   1η αγωνιστική ώρα 10:00

Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2022 –  2η αγωνιστική ώρα 13:00

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 – 3η αγωνιστική ώρα 10:00

Κυριακή 27 Νοεμβρίου  2022 – 4η αγωνιστική ώρα 13:00

Σε περίπτωση που χρειαστεί και 5η αγωνιστική λόγω συμμετοχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11.00

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Πάτρα σε χώρο που θα καθορίσει η ΕΣΣΔΕ. Η διεύθυνση των αγώνων διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

 

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΟΥΛ απλών συναντήσεων.

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 45 λεπτά για  όλη την παρτίδα, με προσθήκη 30΄΄ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Ο σκακιστής που θα υπερβεί τον παραπάνω χρόνο σκέψης θα χάνει τη παρτίδα. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Μηδενίζονται μετά πάροδο μισής ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στην σκακιέρα τους.

 

 1. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας θεωρημένα, τα οποία θα προσκομίζονται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

 

Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Ι. κάθε αθλητή.

Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Ι. πριν την έναρξη των αγώνων.

Η σειρά κατάταξης θα γίνεται:

1.Διεθνές ΕΛΟ ( FIDE 11/2022)

2.Ελληνικό ΕΛΟ ( Α Εξάμηνο 2022)

3.Διεθνής Τίτλος

4.Ελληνικός Τίτλος

 1. Α.Μ. ΕΣΟ ( Προηγείται ο μικρότερος )
 2. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η,και 3η, σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η, σκακιέρα αντίστοιχα.

 1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη 0 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα. Νίκη χωρίς αγώνα (α. α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

 

 1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές.

Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης. Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE (C.06.15) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 1. ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η τελική κατάταξη καθορίζεται με τα εξής κριτήρια:

10.1. Βαθμοί.

10.2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.( ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ )

10.3. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.

10.4 Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία.

 1. ΕΠΑΘΛΑ-ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ

Η πρωταθλήτρια της Β΄  Τοπικής, προβιβάζεται στον ΠΟΑ Εθνικής του 2023.

Κύπελλο και 6 μετάλλια στον πρωταθλητή  Β  Τοπικής.

 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

 

Ο επικεφαλής διαιτητής καθώς και οι διαιτητές των συναντήσεων θα οριστούν από την ΤΕΔ ΕΣΣΔΕ.

Η αποζημίωση του διαιτητή ύψους 30 ευρώ ανά αγωνιστική βαραίνει το γηπεδούχο σωματείο.

 

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον διευθυντή αγώνων μαζί με παράβολο 90 €. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

Επιτροπή ενστάσεων: Θα οριστεί στην τεχνική συνάντηση των σωματείων με την οργανωτική επιτροπή στην κλήρωση της 10ης  Νοεμβρίου.

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής αγώνων ορίζεται ο κος Σπηλιόπουλος Αλέξης

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΛΗΡΩΣΗ

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την  10  Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15.00 στο mail alex7251@otenet.gr.

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με κλήρωση.

 

 1. ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι διαιτητές πρέπει:

 • Να γνωστοποιούναμέσως το αποτέλεσμα στον Διευθυντή Αγώνων.
 • Να στέλνουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας φωτοτυπία του φύλλου αγώνα στον επικεφαλή διαιτητή.
 • Να προσκομίζουν στην Οργανωτική Επιτροοή, εντός μίας εβδομάδος, τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.
 1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και των ομαδικών πρωταθλημάτων της ΕΣΟ.

Αρμόδιο για την ερμηνεία είναι το ΔΣ της ΕΣΣΔΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΦΟΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ
Κωνσταντίνος Μπούνιας Αλέξης Σπηλιόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.