Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων 2018-2019

0
476

Αριθ.Πρωτ. /-10-2018

11ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Σωματεία πρώην ΕΣΣΠ)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:Η ΕΣO προκηρύσσει την προκριματική φάση για το 11ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων 2018 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Σωματεία της πρώην ΕΣΣΠ).

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Η ΕΣΟ ορίζει ως Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων τους παρακάτω εκπροσώπους σωματείων της περιοχής:

Κωνσταντίνος Σιέμπος (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος (Μέλος), Χαράλαμπος Τζότζολης (Μέλος)

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των σωματείων σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 –   1η αγωνιστική ώρα 11:00

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 –   2η αγωνιστική ώρα 11:00

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 –   3η αγωνιστική ώρα 11:00

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 –  4η αγωνιστική ώρα 17:00

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 –   5η αγωνιστική ώρα 11:00

Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει ο διευθυντής των αγώνων.

Μια συνάντηση μπορεί να διεξαχθεί σε άλλη έδρα ή/και σε άλλη ώρα ή μέρα, κατόπιν έγγραφου αιτήματος των δύο σωματείων και μόνο με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Αγώνων, αλλά εντός του Σαββατοκύριακου της συγκεκριμένης αγωνιστικής.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ανήκαν στην πρώην  ΕΣΣΠ, με μία ομάδα.

5. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής.Αναλυτικά:

– 1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2002 και μετά),

– 2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 14 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2004 και μετά),

– 3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2006 και μετά),

– 4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 10 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2008 και μετά),

– 5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένη από 1/1/2002 και μετά) και

– 6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένη από 1/1/2006 και μετά).

Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις. Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές δεν μπορούν να τους αλλάξουν.

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρημένα, τα οποία θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Ι. και της Κ.Υ.Α. κάθε αθλητή.

Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Ι. και Κ.Υ.Α. πριν την έναρξη των αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι η έχει δοθεί παράταση για την υποχρέωση έκδοσης της κάρτας υγείας αθλητή από την Γ.Γ.Α μέχρι τις 31/12/2018. Μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία όσοι αθλητές δεν έχουν θεωρημένη κάρτα υγείας αθλητή θα πρέπει να εμφανίζουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας θεωρημένο με σφραγίδα ιατρού.

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess)

7. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.

Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).

Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).

Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).

Ομάδα που αδικαιολόγητα δεν προσέρχεται σε αγώνα αποβάλλεται από την συνέχεια του πρωταθλήματος.

8. ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ανάλογα με το σύστημα των αγώνων για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

Για ελβετικό:

1. Βαθμοί

2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 6 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 3 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 3 πόντοι.

3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.

4. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.

5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων

6. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία

7. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3½ πόντους.

Για κυκλικό σύστημα (πουλ)

1. Βαθμοί

2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων

3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.

4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..

5. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία στην 1η θέση τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής

Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

9. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Μέχρι 6 συμμετοχές το σύστημα αγώνων θα είναι κυκλικό σύστημα (πουλ). Από 7 συμμετοχές και πάνω το σύστημα αγώνων θα είναι απλό ελβετικό 5 γύρων.

10.ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ- ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ: Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον πίνακα τελικής κατάταξης του περσινού πρωταθλήματος της περιοχής (πρώην ΕΣΣΠ). Σε περίπτωση συμμετοχής νέων ομάδων, οι νέες ομάδες τοποθετούνται στο τέλος του πίνακα αρχικής κατάταξης με αλφαβητική σειρά.

Αν το σύστημα αγώνων είναι ελβετικό, η κλήρωση του επόμενου γύρου θα γίνεται από τον επικεφαλής διαιτητή το αργότερο την Δευτέρα και ώρα 21.00 (με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις).

Η κλήρωση θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα www.essp.gr

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται εγγράφως στον διευθυντή αγώνων έως και 60 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων της ΕΣΟ. Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και κατατίθεται στο διευθυντή αγώνων.

12. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Σιέμπος.

13. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Επικεφαλής διαιτητής θα οριστεί από την ΚΕΔ της ΕΣΟ και θα ανακοινωθεί στα σωματεία με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Κ.Ε.Δ. σε συνεννόηση με το γηπεδούχο σωματείο το οποίο φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της αμοιβής του. Το γηπεδούχο σωματείο πρέπει να προτείνει διαιτητή από τα μέλη του, αλλιώς η ΚΕΔ θα ορίζει δικό της διαιτητή ο οποίος θα αποζημιώνεται από το σωματείο. Σε περίπτωση μη αποζημίωσης του διαιτητή από το γηπεδούχο σωματείο, αυτομάτως χάνει το παιχνίδι άνευ αγώνος.

Οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι με την λήξη του γύρου να ενημερώνουν άμεσα τον επικεφαλής διαιτητή για το αποτέλεσμα και εντός 48 ωρών να του παραδίδουν το πρωτότυπο φύλλο αγώνος.

14. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 εγγράφως στο e-mail esspchess@gmail.com

Μαζί με την δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να αναγράφουν την διεύθυνση του αγωνιστικού τους χώρου καθώς και τα ονόματα και τηλέφωνα των υπευθύνων.

Επίσης αν επιθυμούν να δηλώσουν κοινοτικούς σκακιστές θα πρέπει να το αναφέρουν στην δήλωση συμμετοχής σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας προκήρυξης.

Μετά την κλήρωση του 1ου γύρου καμία δήλωση κοινοτικού δεν θα γίνει δεκτή.

15. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Στην πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο και μετάλλια σε όλους τους αθλητές που χρησιμοποίησε ενώ μετάλλια θα απονεμηθούν στους αθλητές της δεύτερης και της τρίτης ομάδας της τελικής κατάταξης.

Επίσης η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της ΕΣΟ (Αριθ. Πρωτ. 99860/11-09-2018).

16. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ: Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2018 (Αριθ. Πρωτ. 99310/11-12-2017).

17. ΓΕΝΙΚΑ: Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.