Προκήρυξη Ομαδικού Κυπέλλου

0
295

Η Ε.Σ.Σ.Π. προκηρύσσει το Διασυλλογικό κύπελλο Ελλάδος για το 2018.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία της ΕΣΣΠ με μία ομάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται : (Σε περίπτωση συμμετοχής περισσοτέρων από 16 ομάδες)

1ος γύρος,                   Κυριακή         04/02/2018, ώρα 11.00

2ος γύρος,                   Κυριακή         11/02/2018, ώρα 11.00

3ος γύρος,                    Κυριακή         25/02/2018, ώρα 11.00

Final Four                    Σάββατο        17/03/2018, ώρα 11.00

Κυριακή          18/03/2018, ώρα 11.00

Αν οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 16 ο πρώτος γύρος της διοργάνωσης θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την γενική προκήρυξη της ΕΣΟ ή ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται στις 17.00 – το Σάββατο ή 11.00 – την Κυριακή.

Κατόπιν συμφωνίας και των δύο ομάδων η ώρα διεξαγωγής της μεταξύ τους αναμέτρησης μπορεί να αλλάξει με την προϋπόθεση ότι πρέπει να γίνει εντός του διαστήματος Τετάρτη πριν τον αντίστοιχο γύρο έως και Κυριακή μία μέρα μετά τον γύρο. (π.χ 1ος Γύρος  από 31/1 έως 04/02).

Για να θεωρηθεί έγκυρη η αλλαγή θα πρέπει και οι δύο ομάδες να ενημερώσουν με e-mail την ΕΣΣΠ (esspchess@gmail.com)  τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημέρα που θα διεξαχθεί ο αγώνας.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό ή αλλοδαπό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα γίνεται μέχρι την 29/01/2018.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΟ (8/7/2000) ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400 90 Euro
2401-2500 120 Euro
2501-2600 150 Euro
2601-2700 180 Euro
2701-2800 210 Euro
κ.ο.κ.

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.

Η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30 λεπτά ακόμα για την ολοκλήρωση της παρτίδας για κάθε σκακιστή. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30″) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής- στρια που δεν προσέλθει εντός 30 λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων μηδενίζεται.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίδει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή e-mail στον διευθυντή αγώνων το αποτέλεσμα του αγώνα  το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των αγώνων . Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ειδοποίησης αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

Ο τελικός νικητής ανακηρύσσεται κυπελλούχος ΕΣΣΠ και θα αντιμετωπίσει σε αγώνα μπαράζ την Κυριακή  στις 3 Ιουνίου 2018 την ομάδα της ΤΕΣΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Η κλήρωση του πρώτου γύρου θα γίνει την Δευτέρα 29/01/2018  σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠ και ηλεκτρονικά στους εκπροσώπους των σωματείων

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Οι διαιτητές θα ορίζονται από το γηπεδούχο σωματείο το οποίο φέρνει την αποκλειστική ευθύνη της αμοιβής τους.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον διευθυντή αγώνων μαζί με παράβολο 90 €. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

Επιτροπή ενστάσεων η μόνιμη επιτροπή της Ε.Σ.Σ.Π.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Διευθυντής Αγώνων:  Καραμαλής Γεώργιος

Επικεφαλής διαιτητής  : Θα οριστεί συνεργασία με την ΤΕΔ ΕΣΣΠ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την Δευτέρα 29/01/2018 και ώρα 18.00 στο esspchess@gmail.com.

Επίσης με την δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να αναφέρουν το όνομα του υπευθύνου και την διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου τους.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί αγώνων της ΕΣΣΠ και της ΕΣΟ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος O Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Καραμάλης Παγώνης Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.