Απολογισμός ΕΣΣΠ – Αγωνιστικά / Λοιπά

0
567

Για άλλη μία χρονιά πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι κορυφαίες εθνικές διοργανώσεις στην πόλη μας. Τι αποτελέσματα είχε αυτό για την περιοχή μας και ποια τα θετικά στοιχεία που μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον; Είναι αυτοδύναμα να εξασφαλίσουν αυτόματα ανάλογη συνέχεια; Ποια η επόμενη ημέρα και τι θα πρέπει να γίνει;

Συνοπτικά επί του αγωνιστικού:

Νεανικά: Και φέτος οι παίκτες μας σημείωσαν επιτυχίες με δύο χρυσά και ένα χάλκινο σε σύνολο τριάντα έξι μεταλλίων (12% στους πρωταθλητές, 8% στα μετάλλια). Πέρυσι σημειώθηκαν ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα (10% στους πρωταθλητές, 13% στα μετάλλια – στα 30, χωρίς κατηγορίες 18).
Κύπελλο: Ο ΣΟΠ εξαντλώντας κάθε υπέρβαση που μπορούσε να κάνει έφτασε στα προημιτελικά. Παρόμοια πορεία δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια από ισχυρότερες εκπροσώπους της περιοχής μας. Αν συνυπολογίσουμε την φετινή πορεία του ΣΟΠ στον ΠΟΑ, η αξία του επιτεύγματος του αποκτά μεγαλύτερη αξία.
Α΄Εθνική: Η ΝΕΠ παρά τις έκτακτες αγωνιστικές απώλειες των αδελφών Μπανιά, παρέμεινε και φέτος αξιόμαχη και έπεσε μαχόμενη στις παρυφές της 20αδας. Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια εκπροσωπείται από το γηγενές και αξιόμαχο σύνολο της ΝΕΠ και παλαιότερα από τις ενισχυμένες με μεταγραφές ομάδες του ΣΟΠ και της Αιγιάλειας με ποικίλα αποτελέσματα. Το συμπέρασμα είναι προφανές και βέβαια δεν χωρά σε στενό σωματειακό περιβάλλον. Περισσότερα στην συνέχεια.

Συνοπτικά επί των εκδηλώσεων:

Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και η εμπειρία μένει παρακαταθήκη για το μέλλον.
Στην εκδήλωση της πλατείας Αγ. Λαύρας, το θέμα ήταν βαρύ για τους συνοδούς και η περιορισμένη συμμετοχή σύντομα συρρικνώθηκε.
Στην εκδήλωση της πλατείας Β. Γεωργίου, η συμμετοχή παραδόξως ήταν μικρή. Εύχομαι να συνηθίσουμε (6 χρόνια Πόρτο Ρίο;!) τόσο πολύ σε τέτοιες παρουσίες που αυτός να είναι ο λόγος της μικρής συμμετοχής.
Η διοργάνωση μπορούσε να είναι καλύτερη και θα ήταν ευχής έργο αν δεν ανέκυπταν έκτακτες αστοχίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από την ΕΣΣΠ.

Η παρουσία της Σταυρούλας ήταν ουσιώδης. Ένα συμπαθέστατο 17χρονο κορίτσι το οποίο μέσα σε μία 10ετία ανέβηκε 3 φορές τον δικό της σκακιστικό Όλυμπο και πέτυχε τα πάντα με εφόδια την μεγάλη αγάπη της για το σκάκι, πάρα πολύ δουλειά, σωστή φροντίδα από τον περίγυρο και προσωπικό μέταλλο. Και όλα αυτά σε μία αξιαγάπητη, απροσποίητη και προσιτή προσωπικότητα. Πόσο σπάνιος συνδυασμός, ειδικά στις ημέρες μας και πολύ περισσότερο σε τόσο νεαρή ηλικία. Η παρουσία της και το παράδειγμα της αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο επιτυχίας.

Επιστροφή στα αγωνιστικά:

Πέρυσι η περιοχή μας κατέκτησε 4 μετάλλια και φέτος διατηρήθηκε με 3 (εκ των οποίων του Δ.Στεφάνου έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία γιατί αποδεδειγμένα πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο).
Τέτοιες μαζικές και συνεπείς συγκομιδές δεν είχαμε ποτέ. Τι άλλαξε; Το ΔΣ της ΕΣΣΠ; Άλλαξε, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος!

Ο κύριος συγκυριακός παράγοντας για τα παραπάνω (παραμερίζοντας προπονήσεις κλπ) είναι η διαθεσιμότητα των αγώνων. Πόσοι γονείς μπορούν να συνοδεύσουν τα παιδιά τους να παίξουν αν ο τόπος των αγώνων βρίσκεται σε μία σεβαστή απόσταση; Αυτό ισχύει και για τους επισκέπτες μας βέβαια για να είμαστε δίκαιοι.
Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει έντιμα το προνόμιο να φιλοξενεί τους αγώνες. Το προνόμιο κτίζεται με σκληρή δουλειά από την διεύθυνση και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά της ΕΣΣΠ, και αναγνωρίζεται πανελλήνια, διατηρώντας και σημαντικότερα βελτιώνοντας το ήδη υψηλό επίπεδο οργάνωσης των αγώνων κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα η γεωγραφία της περιοχής να απέχει 2 ώρες από το κέντρο της Αθήνας αλλά και τις αναβαθμισμένες περιφερειακές εθνικές οδούς ευνοεί καθώς η ομορφιά και οι ανέσεις της περιοχής μας προστίθενται επιπλέον στην παραγόμενη αξία της διοργάνωσης.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα παραμένει δύσκολη. Ο ρόλος της ΕΣΣΠ είναι η ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού και αυτό πραγματοποιείται κυρίως μέσω των σωματείων μελών της.  Στην διαμορφωθείσα πραγματικότητα εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι αυτή η γωνιά της Ελλάδας είναι από τις τελευταίες που δεν έχει καθιερώσει μία διοργάνωση σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια που αυτό συμβαίνει λόγω των πανελληνίων διοργανώσεων, καταλήξαμε κατόπιν της ωρίμανσης και άλλων συνθηκών στις επιτυχίες των τελευταίων 2 ετών. Επομένως το ζήτημα διαμορφώνεται καθαρά. Όσο δεν υπάρχει σύγκλιση στην από κοινού κάλυψη αυτής της ανάγκης θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εσωτερική μετανάστευση των νεαρών παικτών μας σε ομάδες της υπόλοιπης Ελλάδας και η πεπατημένη συνταγή των μεταγραφών για την παραμονή στην Α’ Εθνική δεν θα είναι λύση αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι αγοράζεται χρόνος και προβολή αλλά όχι τόπος και μέλλον. Χρειάζεται κοινό όραμα, σχέδιο, ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και πάρα πολύ δουλειά. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Από τα απλά, το ενδιαφέρον για τον παίκτη, την ομάδα, και την ΕΣΣΠ. Χρειάζονται μονάδες ικανές να συντεθούν σε σύνολα και αυτά με την σειρά τους σε ένα ευρύτερο σύνολο. Αυτή η ικανότητα που θεωρητικά περισσεύει μοιάζει πολύ δύσκολη στην πράξη.

Παραθέτοντας τους συντελεστές του εγχειρήματος, πρώτο στοιχείο είναι η αγάπη του παίκτη για το σκάκι και η διάθεση (και ο χρόνος) που έχει να εργαστεί στην σκακιέρα. Για την διάθεση του παίκτη θετικά επηρεάζει η επαρκής διαθέσιμη αγωνιστική δραστηριότητα, στοιχείο που καλύπτεται από τους συλλόγους πρωτίστως τουλάχιστον. Τα μαθήματα επίσης ξεκινούν από τους συλλόγους και σημαντικό στοιχείο είναι η διασφάλιση ευρύτερου κλίματος άμιλλας αλλά και πλήθους παικτών που θα δημιουργεί επιπλέον ώθηση διάκρισης. Αυτά τα έχουμε λίγο – πολύ και τα γνωρίζουμε.

Αυτό που πρέπει να γεννηθεί και να στερεωθεί στο μέλλον είναι η προαναφερθείσα αγωνιστική δραστηριότητα που θα αποτελέσει ευρύτερο πανελλήνιο σκακιστικό πόλο. Μιας τουλάχιστον διοργάνωσης ευρύτερης κλίμακας και σημασίας που θα αναλάβει την υπηρεσία που ωφελούμαστε συμπτωματικά τα τελευταία χρόνια από την διοργάνωση των πανελληνίων διοργανώσεων στην περιοχή μας. Είμαστε ήδη πολύ τυχεροί για όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε και να προγραμματίσουμε για την επόμενη ημέρα γιατί είναι αδύνατο να γίνονται εσαεί οι διοργανώσεις στην περιοχή μας. Αυτοδύναμα. Με όραμα, πρόγραμμα, συνεργασία, ειλικρινή διάθεση και πραγματική δουλειά.

Η υπέρβαση των δεδομένων ορίων και η ανάπτυξη δεν θα έρθει τυχαία (δεν έχει νόημα να συμβεί μία χρονιά), ούτε από κάποια ανώτερη παρέμβαση. Ο μοναδικός δρόμος περνά μέσα από τις καθημερινές επιλογές καθενός ξεχωριστά, με αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ενδιαφέρον και συμμετοχή στις διεργασίες, προγραμματισμό και στοχοθεσία. Είναι γενικόλογα αλλά σε δύο γραμμές δεν καλύπτεται μαγικά το τι πρέπει να γίνει. Θέλει δουλειά και προσπάθεια παραπάνω από την συμπτωματική ανάγνωση ίσως ενός άρθρου ιστοσελίδας. Είναι θέμα νοοτροπίας που πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Είναι προφανές ίσως σαν έννοια αλλά πολύ δύσκολο σαν ατομική πράξη να ξεπεράσουμε αυτά τα προσωπικά εμπόδια. Να συμμετέχουμε προς το ευρύτερο όφελος και να αντιληφθούμε ότι ένα ευρύτερο, δυνατότερο και συνεκτικότερο σύνολο αποτελείται και ωφελείται από ίδιας ποιότητας υποσύνολα και ότι τα ανάστροφο δεν ισχύει, ότι δηλαδή ένα εξαιρετικό υποσύνολο αρκεί για ένα ίδιας ποιότητας σύνολο.

Και αν όλα τα παραπάνω κουράζουν, πάντα υπάρχει η δυνατότητα απλά να ακολουθήσουμε τις πετυχημένες συνταγές των υπόλοιπων περιοχών (ασφαλώς υπάρχουν).

Γιατί όλα αυτά; Γιατί συμβαίνουν ήδη πολλά χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μόνο στην περιοχή μας, αν και δημογραφικά ισχυρότερης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Γιατί λοιπόν οι αναφορές σε αυτήν την κατεύθυνση; Γιατί οποτεδήποτε σχηματίστηκαν κοινές κινήσεις έτυχαν μαζικότατης πρωτοφανούς συμμετοχής. Για ποιον λόγο λοιπόν περιορίζουμε ακούσια το δυναμικό μας σε στενούς κύκλους στερώντας του την δυνατότητα να λάβει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες κατευθείαν στο ‘σπίτι’ του; Έχουμε χρέος να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε και εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δυναμικό υπάρχει. Ενέργεια και διάθεση υπάρχει ή αναλώνονται  μέχρι την κριτική; Αυτή η απάντηση είναι ατομική για τον κάθε αναγνώστη. Η προσωπική μου απάντηση με έφερε σε αυτό το βήμα πριν 1,5 χρόνο. Αυτό το άρθρο ολοκληρώνεται με μια ευχή ‘και του χρόνου’! Μια νέα επανάληψη και βαθύτερη παράδοση αυτού που ξεκίνησε το 2016 με μπροστάρη τον πιτσιρικά δις πια πρωταθλητή Ελλάδας Δημήτρη Στεφάνου και όλων των άλλων παιδιών που πέτυχαν επιτυχίες, όπως και αυτών που εργάζονται ώστε να πετύχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.